Türkiye, Spitsbergen (Svalbard) Antlaşması'na Taraf Oldu
7 Mart 2025 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye, Arktik bölgesindeki Svalbard takımadalarının statüsünü belirleyen Spitsbergen (Svalbard) Antlaşması'na resmen taraf oldu. 9 Şubat 1920'de Paris'te imzalanan ve 1925'ten bu yana yürürlükte olan antlaşma, Norveç'in adalar üzerindeki egemenliğini tanırken, taraf ülke vatandaşlarına Svalbard'da mülk edinme, ikamet, balıkçılık, madencilik ve bilimsel araştırma yapma hakları tanımaktadır.
Türk Vatandaşlarına Yeni Haklar
Türkiye'nin antlaşmaya katılımıyla birlikte, Türk vatandaşları ve şirketleri Svalbard takımadalarında mülk edinme ve oturma hakkı elde edecek. Ayrıca, adaların karasularında balıkçılık yapabilecek, denizcilik ve madencilik alanlarında ticari faaliyetlerde bulunabilecekler. Türk bilim insanları, bölgede kurulacak Türk Bilim İstasyonu'nda araştırma yapma imkânına sahip olurken, Türk öğrenciler de Svalbard Üniversite Merkezi'nde eğitim alabilecekler.
Arktik Bölgesinde Türkiye'nin Varlığı Güçleniyor
Bu adımla Türkiye, Arktik bölgesinin canlı ve cansız doğal kaynaklarından faydalanmayı ve bölgede gerçekleştireceği bilimsel ve ekonomik faaliyetlerini güçlendirmeyi hedefliyor. Ayrıca, Türkiye'nin Arktik Konseyi'ne gözlemci üye olma hedefi de devam ediyor. Son yıllarda TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi tarafından Norveç'in münhasır ekonomik bölgesi ile Svalbard Adaları ve karasularında gerçekleştirilen Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferlerinin dördüncüsü (TASE-IV), 26 Haziran-25 Temmuz 2024 tarihlerinde başarıyla tamamlandı.